fallback

Ирландия загуби топ кредитния си рейтинг

От кредитната агенция сигнализират, че рейтингът на страната може да бъде понижен още

21:55 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ирландия загуби кредитния си рейтинг AAA, присъден от Standard & Poor’s, ставайки четвъртата страна в еврорегиона с намален рейтинг тази година, съобщи Bloomberg.

Рейтингът на Ирландия е понижен с едно ниво до AA+ с негативна перспектива, което сигнализира, че кредитната агенция много вероятно ще понижи класификацията отново, чак след което ще я увеличи или ще я остави непроменена. Страната получи най-високия кредитен рейтинг AAA през октомври 2001 г.

“Възстановяването на влошените публични финанси на Ирландия вероятно ще изисква няколко години на продължителни усилия в по-голяма степен от предвидената в сегашните планове на правителството”, коментират Тревър Кълинан и Франк Джил, анализатори към S&P в Лондон.

S&P вече намали рейтингите на три страни от еврозоната - Испания, Португалия и Гърция, през януари, а днес беше понижен рейтингът и на Унгария.

През януари от Европейската комисия прогнозираха, че бюджетният дефицит на Ирландия може да се увеличи до 11 на сто от БВП тази година, при разрешена от ЕС горна граница от 3 на сто.

Понижението на рейтинга, което поставя Ирландия на едно ниво с Испания, Белгия, Хонконг и Нова Зеландия, дойде преди предвиденото за 7 април обявяване на бюджет за спешни случаи. Правителството цели да набере най-малко 4,5 млрд. евро чрез съкращения на разходите и увеличение на данъците. Страната планира да сведе бюджетния дефицит под 3 на сто до 2013 г.

Анализатори обаче коментират, че S&P не смята, че бюджетните мерки ще бъдат достатъчни.

“Рейтингът на Ирландия може да бъде понижен отново, ако публичните финанси се влошат значително повече, отколкото очакваме в момента“, казва Дейвид Биърс от S&P. Перспективата може да бъде ревизирана на стабилна, ако правителството предприеме подходяща данъчна стратегия, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още