fallback

Обама: GM и Chrysler трябва да оцелеят без държавата да им става настойник

Ако плановете на автопроизводители се провалят, администрацията на Белия дом е подготвена да ги остави да банкрутират

20:28 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

General Motors и Chrysler трябва да оцелеят, без държавата да им става настойник, и имат един последна, ограничена възможност за “основно преструктуриране”. Това е заявил президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Bloomberg.

След като Белият дом принуди главният изпълнителен директор на GM Рик Уагонър да напусне поста си, а Chrysler – да стане партньор с Fiat, днес Обама подчерта, че се очаква и кредиторите, акционерите, работниците, представителите и доставчиците на компаниите да направят повече жертви.

“Не можем и няма да оставим автомобилната ни индустрия да загине”, е заявил президентът, обявявайки новите крайни срокове, в които двете компании трябва да представят плановете си за преструктуриране. “Не можем обаче и да продължим да прощаваме лошите решения. И не можем да направим оцеляването на нашата автомобилна индустрия зависимо от един неспирен поток долари от данъкоплатците”, казва Обама.

Ако плановете на автопроизводители се провалят, администрацията на Белия дом е подготвена да ги остави да банкрутират, което, по думите на президента, ще улесни изчистването на старите дългове на GM и Chrysler.

Белият дом поиска оставката на Уагонър, преди да обяви условията за продължаване на подкрепата. Сменя се почти целият Борд на директорите на GM, а освен това компанията трябва да разчита на производството на по-енергийно ефективни коли.

Условията за Chrysler са “по-предизвикателни” и компанията се нуждае от партньор, за да продължи дейността си, е заявил още Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още