fallback

И Испания започна да спасява банки

9 млрд. евро ще инжектира държавата в спестовната банка Caja Castilla La Mancha, която има ликвидни проблеми

12:43 | 30.03.09 г.

Испанското правителство ще отпусне 9 млрд. евро за първото спасяване от началото на кредитната криза на финансова институция в страната, която е на ръба на колапса, съобщава Guardian. 

Спестовната банка Caja Castilla La Mancha (CCM) има „ликвидни проблеми“, което налага намесата на испанската централна банка, пояснява финансовият министър Педро Солбес. Мярката е „изолиран случай“ във финансовия сектор на страната и финансовото министерство ще предоставя гаранции до момента, в който CCM започне да функционира нормално, добавя Солбес.

Това е първата интервенция на държавата във финансова институция от 1993 г. насам.

Подобно на други спестовни банки, CCM е разширявала операциите си от традиционния пазар в Централна Испания към останалите части на страната. Неизпълненията по кредитите продължават да растат в Испания, където почти една четвърт от икономиката беше свързана с вече рухналия имотен пазар.

CCM е направила опит за сливане с андалуската спестовна банка Unicaja, но последната се е отказала от сделката.

Заради глобалната кредитна криза сливанията и придобиванията се очаква да намалят броя на испанските спестовни банки до около 12 от повече от 40. За разлика от банки като Santander или BBVA, спестовните банки са по-уязвими, тъй като не са международно диверсифицирани и техните кредитни дейности са до по-голяма степен обвързани с пазарите на ипотечни и потребителски заеми.

Най-активни в придобиванията са най-големите спестовни банки La Caixa и Caja Madrid.

С цел да се „разтоварят“ огромен брой имоти, които сега са собственост на банките, около половината от спестовните банки в Испания обединиха усилия по-рано този месец за създаването на „агенция за имоти“, която да продава имоти с просрочени ипотеки и проекти на стойност 3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:30 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още