fallback

Рубини: Предстои национализация на американски банки

Според икономиста движенията на фондовите пазари изпреварват реалните макроикономически и финансови новини

20:41 | 26.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономистът Нуриел Рубини, който преди пет години предрече сегашната икономическа криза, заяви в интервю по телевизия Bloomberg, че цените на американските акции ще поемат надолу, а големите загуби на някои банки ще принудят правителството да ги национализира. Икономистът не посочи конкретни имена на банки, които според него трябва да бъдат приватизирани.

Според него движенията на фондовите пазари през последните седмици изпреварват реалните макроикономически и финансови новини. Широкият американски борсов показател S&P 500 се повишава с близо 11% в рамките на текущия месец, което по данни на агенция Bloomberg е най-голямото месечно повишение на показателя изразено в проценти за последните 17 години.

Според Нуриел Рубини проблемните банкови активи ще генерират загуби за световната икономика на обща стойност 3,6 трлн. долара. Той допълва, че някои от големите американски банки няма да издържат стрес-теста, на който ще ги подложат регулаторните органи преди да ги допуснат до участие в програмата за отстраняване на неликвидните активи. Планът на Обама–Гайтнър няма да е достатъчен за банки, изпаднали в несъстоятелност, е категоричен икономистът.

Рубини смята, че банките, които не издържат този стрес-тест, трябва да бъдат приватизирани от държавата. За останалите банки трябва да се направи ясно разграничение между добрите и лошите активи, преди те да бъдат продадени на частните инвеститори.

Неговите възгледи контрастират рязко с тези на ръководителя на фонда Templeton Asset Management Марк Мобиус, който смята, че следващото рали на бичия пазар вече е започнало. Друг известен критик на плана Обама–Гайтнър е нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман. Той е на мнение, че правителството трябва да поеме управлението на проблемните банки и да отстрани тяхното ръководство и неликвидни активи по модела на временната национализация, който е приложен успешно в Швеция в началото на 90-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още