fallback

Унгария отпуска на OTP кредит от 1,4 млрд. евро от заема от МВФ

Целта на кредитното споразумение е да се осигури достъп до допълнителна ликвидност за унгарските фирми и предприятия

15:21 | 26.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Унгария ще предостави на банка OTP съгласно Закон за публичното финансиране от 1992 г. заем от 1,4 млрд. евро, съобщиха от банката.

Източник на заема е кредитната програма на Международния валутен фонд. По-рано днес стана ясно, че фондът е решил да отпусне на страната 3,19 млрд. долара в рамките на одобрената стабилизационна програма на обща стойност 15,7 млрд. долара.

Първото усвояване на отпуснатия на OTP заем е предвидено за 1 април 2009 г, а второто - за 30 юни 2009 г. Окончателният падеж на заема е 11 ноември 2012 г., като изплащането, след гратисен период до ноември 2010 г., е предвидено да се осъществи на осем транша.

Кредитната линия се реализира съобразно пазарните условия, като купонът, изплатен от банката, ще надвиши съответните препоръчителни нива с 245-250 базисни пункта.

Целта на кредитното споразумение е да се осигури достъп до допълнителна ликвидност за унгарските фирми и предприятия, както и да се смекчи отрицателният ефект от настоящата криза и да се стабилизира местният финансов сектор, се казва в съобщението.

ОТР ще насочи допълнителното финансиране към местните корпоративни клиенти.

Съгласно споразумението и с цел предоставяне на контролна функция при оползотворяване на заема, на обявеното за 24 април Общо събрание на акционерите банката ще препоръча в Надзорния съвет и Одитния комитет да бъде избран представител на държавата.

В България ОТР е собственик на Банка ДСК. През февруари от Bank of America прогнозираха, че OTP може да бъде изправена пред недостиг на капитал в размер на 1,2 млрд. евро в период от две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:22 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още