fallback

МВФ отпуска на Унгария 3,19 млрд. долара от одобрения кредит

МВФ утвърди стабилизационна програма, предвиждаща предоставянето на Унгария на кредит в размер на 15,7 млрд. долара

12:19 | 26.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) реши да отпусне на Унгария 3,19 млрд. долара заем в рамките на стабилизационната програма за преодоляване на последствията от глобалната финансова криза, съобщава AFP.

МВФ вече е утвърдил комплексната стабилизационна програма, предвиждаща предоставянето на Унгария на кредит в размер общо на 15,7 млрд. долара за срок от 17 месеца, с възможност за незабавно получаване на 6,3 млрд. долара.

„Дадената мярка цели запазване на баланса между защитата на кредитното доверие във финансовата система на страната и ситуацията с плащанията, а също избягване на навлизането на икономиката на страната в рецесия”, се казва в изявлението от страна на МВФ.

В началото на ноември миналата година министрите на икономиката и финансите на ЕС взеха решение за предоставяне на Унгария на заем от 6,5 млрд. евро, припомня агенцията.

Според оценката на Европейската комисия, Унгария я очаква по-нататъшно задълбочаване на икономическата криза. Това се дължи на прекалено силната зависимост на финансовата система на страната от чуждестранните инвеститори, коментира AFP. При започването на изтичането на капитали от страната, курсът на унгарския форинт се срина до минималното си равнище за последните 2 години и в банките възникнаха остри проблеми с ликвидността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:36 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още