fallback

IBM може да съкрати 5 хил. служители от отделите за бизнес услуги

В световен аспект бизнес услугите формират една пета от продажбите на компанията

09:57 | 26.03.09 г.

Технологичният гигант International Business Machines (IBM) ще съкрати около 5 хил. работни места, съобщават източници близки до компанията, цитирани от Bloomberg.

Редукцията ще засегне първо отделите за бизнес услуги в САЩ, твърдят източниците, пожелали анонимност. В световен аспект бизнес услугите формират една пета от продажбите на компанията. За 2008 г. отделите за бизнес услуги са генерирали приходи от 19,6 млрд. долара.

От януари насам IBM освободи 4 хил. служители, следвайки примера на конкуренти като Microsoft Corp. и Intel Corp. в съкращаване на щата с цел преодоляване на рецесията. Щатските работодатели са съкратили над 823 хил. работни места от ноември, тласкайки нивото на безработица до 8,1 на сто за миналия месец.

По-рано IBM намали персонала си в други отдели като софтуер и продажби, като към края на миналата година служителите на компанията наброяват близо 400 хил.

Разходите за съкращения на IBM се движат в рамките на 300-400 млн. долара годишно и според финансовия директор Марк Лоуридж те ще са в същите граници през 2009 г., като по-голямата част от тях ще бъдат понесени през първата половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още