fallback

Цената на петрола отново расте

Причина за повишението е оптимистичният завършек на борсовата сесия в Ню Йорк и добрите макриоикономически данни за САЩ

09:53 | 26.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петролните фючърсни договори възобнови възходящото си движение в четвъртък. Позитивният завършек на търговията на фондовите пазари вчера, в комбинация с добрите макроикономически данни за САЩ, подхраниха надеждата на инвеститорите, че може да се очаква скорошно съживяване на щатската икономика, което би довело след себе си и по-голямо потребление на петрол.

Петролните фючърси с доставка през май загубиха 1,21 долара до 52,77 долара за барел в края на сесията на Нюйоркската стокова борса. Причина за поевтиняването на суровината в сряда бяха данните на Енергийното министерство на САЩ, които показаха, че петролните запаси на страната са се увеличили за трета поредна седмица. Те възлизат на 356,6 млн. барела към 20 март, което е най-високото им ниво за последните близо 16 години.

По време на азиатската сесия цената на барел петрол пое нагоре, като се увеличава с 1,2% до 53,44 долара. Причина за повишението днес е оптимистичният завършек на борсовата сесия в Ню Йорк и добрите макриоикономически данни за САЩ, които показаха, че поръчките на дълготрайни стоки и продажбите на нови жилища са се увеличили.

Цената на суровия петрол тип „Брент“ се понижи до 51,75 долара за барел в сряда. В часовете на днешната електронна търговия на Лондонската международна петролна борса, майските петролни фючърси се търгуват с повишение от 1,5% до 52,52 долара за барел.

Цената на черното злато може да продължи възходящото си движение през следващите няколко седмици, след като някои от най-големите рафинерии в Япония и САЩ съобщиха, че може да съкратят допълнително производството, предаде агенция Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още