fallback

Големите банки в ЕС съгласни за европейска клирингова къща

В ЕС вече се смята, че трябва да се разшири мандата на ЕЦБ като представител на еврозоната пред други международни институции

09:40 | 26.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Вече има съгласие между големите банки от ЕС за създаване на европейска клирингова къща, остава да се уточни дали тя ще бъде базирана в Лондон или в столицата на страна от еврозоната. Това съобщи по време икономическа дискусия Димитър Статев от Икономическия институт на БАН.

Сделките, извършвани от европейските банки, ще минават през клиринговата къща, с което се цели повече ред и прозрачност при работата на банките. Това от своя страна ще повиши доверието между банките, което в крайна сметка ще доведе до отпускане на повече кредити, коментираха от БАН.

Обобщавайки вижданията на финансови експерти от различни страни за реформа на международната финансова система, доцент Татяна Хубенова от БАН посочи, че докато САЩ са за засилена финансова експанзия, то според европейските виждания големите парични вливания може да доведат до процикличност.

По думите на Хубенова, в ЕС вече се смята, че трябва да се разшири мандата на ЕЦБ като представител на еврозоната пред други международни институции.

Някои големи държави, като например Китай, искат преразглеждане на квотите им за участие в МВФ и Световната банка, посочиха още от БАН. Ако това стане, мнението на Китай и някои други страни ще повлияе като цяло на политиката на тези финансови институции. Китай също така не изключва възможността да възникнат регионални валути вследствие на нестабилността на долара. Други предложения на Китай предвиждат и на страните, приети в МВФ след 1981 г. (в т.ч. и България), също да бъдат дадени т.нар. „специални права на тираж”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още