fallback

Банките в еврозоната са загубили 922 млрд. евро от кризата

В САЩ банковите загуби се оценяват на около 2 трлн. долара

16:18 | 25.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Загубите на банките в еврозоната вследствие на световната криза се оценяват на 922 млрд. евро, се казва в цитиран от Ройтерс доклад на Goldman Sachs, в който се взимат предвид експозициите им в Централна и Източна Европа и САЩ.

Около една трета от тази сума вече е призната като загуби от европейските банки, което означава, че се очаква да бъдат обявени още около 600 млрд. евро загуби.

В САЩ банковите загуби се оценяват на около 2 трлн. долара.

„Нещата няма да са по-лоши, отколкото в другите големи зони, но ние сме извървели по-малък път от тях“, коментира Наташа Вала, анализатор към Goldman Sachs.

По думите й кризата е показала уязвимостта на страните от Централна и Източна Европа, много от които имат външнотърговски баланси, които са „най-малкото сравними с тези на Южна Корея, Малайзия или Тайланд през 1996, точно преди Азиатската криза от 1997-1998 г.

Освен това, допълва Вала, домакинствата и фирмите в тези страни имат големи задължения в чуждестранна валута, а именно евро и швейцарски франкове.

Забавянето на вътрешното търсене, съчетано с обезценяването на местните валути от няколко месеца насам ще доведат до повишаване на лошите кредити, които ще увеличат загубите на банките, смятат от Goldman Sachs.

Така банковите загуби (в съответните страни) биха могли да достигнат около 9% от брутния вътрешен продукт в Унгария и около 20% от този в Естония, докато други държави като Полша и Чехия „ще бъдат пощадени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още