fallback

S&P може да понижи рейтинга на Berkshire Hathaway

S&P коригира изгледите пред компанията собственост на Уорън Бъфет от “стабилни” на “негативни

16:14 | 25.03.09 г.

Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway може да загуби кредитния си рейтинг от AAA, поставен от Standard & Poor's, в рамките на една година, ако капиталовото ниво или стойността на активите в застрахователните и инвестиционните операции на компанията продължат да се понижават, предава Ройтерс.

S&P коригира изгледите пред Berkshire от “стабилни” на “негативни”, като от агенцията коментират, че следващата оценка, ако се наложи понижение в рейтинга, е АА+.

Това няма да е първото понижение на рейтинга за Berkshire, след като наскоро Fitch Ratings промени оценката си за Berkshire до АА+. От Moody’s все още оценяват рейтинга на Berkshire на AАА.

През 2008 г. печалбата на Berkshire се понижи с 62 на сто, а нетните активи на компанията намаляха с 9,6%. Пониженията се дължат основно на загубите от деривативни инструменти.

„Ако влошаването на капиталовите пазари започне да оказва натиск върху капитала или ако застрахователната група не може да възстанови капитала си до нивото AAA чрез генерираната печалба или чрез капиталови инвестиции от незастрахователните операции на Berkshire или външни източници, тогава може да понижим рейтинга”, се казва с съобщението на S&P.

Berkshire притежава близо 80 компании и около половината от приходите на групата идват от застрахователния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още