fallback

Азиатските пазари завършиха разнопосочно

Финансовите акции забавиха своя ръст в очакване на резултата от новия план за отстраняване на неликвидните банкови активи в САЩ

13:00 | 25.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Търговията на азиатските пазари приключи с разнопосочни движения, след като акциите на компаниите от финансовия сектор забавиха своя ръст в очакване на резултата от новия план за отстраняване на неликвидните банкови активи в САЩ.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 0,4% до 84,20 пункта. В рамките на текущия месец индикаторът се е повишил с над 10 на сто.

На Токийската фондова борса Nikkei 225 завърши 0,1% надолу до 8479,99 пункта. По-широкият индекс Topix отчете ръст от 0,7 на сто до 818,49 пункта.

Днес бяха обявени данните за търговския баланс на Япония, които показаха, че износът на страната се е понижил с рекордните 49% през февруари, като това е пети пореден месец на спад на експорта на годишна база.

В Хонконг търговията завърши с понижения, като индексът Hang Seng загуби 2% до 13622,11 пункта. На фондовата борса в Шанхай китайският индекс CSI 300 прекъсна възходящото си движение от последните осем сесии и също се понижи с 2 на сто до 2401,33 пункта.

Днес стана ясно, че печалбата на PetroChina, която е втората по големина компания в света по пазарна капитализация, е намаляла с 22% до 16,7 млрд. долара за 2008 г., което не оправда очакванията на инвеститорите в Хонконг. Причината за понижението се крие в силното поевтиняване на суровия петрол през последната половин година.

От изявлението на представител на Китайската народна банка стана ясно, че икономиката на страната ще започне да се възстановява с резки темпове през второто и третото тримесечие на годината, благодарение на пакета от мерки за стимулиране на икономиката. Правителството на Китай ще вложи над половин милиард долара за насърчаване на потреблението и икономическата активност в страната.

Икономическият растеж на Китай се забави от 13 процента през 2007 г. до 6,8 на сто за последното тримесечие на миналата година. Тепърва ще бъдат обявени данните за първите три месеца на тази година, предава Bloomberg.

С повишения приключи и борсовата сесия в Австралия, Тайван и Южна Корея, където основните индекси S&P/ASX 200, TAIEX и KOSPI добавиха съответно 0,8%, 2% и 0,3%.

Финансовият министър на Австралия Уейн Суон днес съобщи, че финансовото министерство ще гарантира държавни облигации на стойност 39 австралийски долара, за да улесни достъпа на местните власти до финансиране при по-благоприятни условия. Новината оказа благоприятно влияние върху акциите на финансовите компании.

Ръст имаше в Южна Корея и Тайван, където основните борсови индикатори KOSPI и TAIEX INDEX се повишиха съответно с 1,9% и 2,3%, както и на фондовите пазари в Индия, Шри Ланка и Филипините.

С понижения затвориха фондовите борси в Сингапур и Индонезия, където основните борсови индикатори STRAITS и JAKARTA COMPOSITE отчетоха спад от съответно 0,9 и 1,1 на сто.

Почти без промяна спрямо вчера завърши търговията на борсите в Нова Зеландия, Малайзия и Тайланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още