fallback

Газпром се готви да изкупи акциите на италианската ENI в Газпром нефт

Към вчерашна дата пазарната стойност на 20% от акциите на Газпром нефт е била близо 2,2 млрд. долара

11:58 | 25.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Газпром възнамерява да изкупи в началото на април акциите на италианската енергийна компания ENI (с която са основни акционери в проекта за газопровода „Южен поток”, в който участва и България) в Газпром нефт. Това пише вестник „Комерсант”, позовавайки се на собствени източници, близки до компаниите.

Операцията може да стане чрез реализация на опцията, даваща възможност на руския газов монополист до 9 април да изкупи 20% от акциите на Газпром нефт от ENI и така да придобие почти 100% от капитала на Газпром нефт.

Компанията е петата по големина петролна група в Русия и в момента 77,66% от акциите й принадлежат на Газпром, а 20% - на ENI, с опция за изкупуването им. Чистата печалба на Газпром нефт за 9-те месеца на 2008 г. е 5,2 млрд. долара, което е с 84% повече на годишна база.

Към вчерашна дата пазарната стойност на 20% от акциите на Газпром нефт е била близо 2,2 млрд. долара.

Според запознати официалното обявяване на сделката ще стане в началото на април. Преди около година посоченият актив – от 20% от акциите на Газпром нефт - е струвал около 3,8 млрд. долара, но предвид икономическата криза, курсът на долара и други фактори, от Газпром ще се опитат на смъкнат цената и под 2,2 млрд. долара, коментират руски анализатори.

Очаква се покупката да бъде финансирана чрез синдикиран кредит, организиран от Сбербанк, което засега не се потвърждава от банката.

Смята се, че с изкупуването на акциите на Газпром нефт Газпром цели да разпределя доходите от продажбата на петрол по свое усмотрение, в т.ч. по направление за реализация на свои газови проекти. Освен това, според наблюдатели, така дъщерната на Газпром компания ще може да привлича по-евтини заеми и да емитира облигации при по-изгодни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 25.03.09 г.
fallback
Още от Свят виж още