fallback

Спад в цената на петрола преди данните за петролните запаси

Очакванията, че петролните запаси на САЩ ще нараснат за втора поредна седмица натежаха върху цената на черното злато

10:03 | 25.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петролните фючърсни договори отстъпи от 4-месечния връх, който достигна в началото на тази седмица поради очакванията, че петролните запаси на най-големия консуматор в света – САЩ, ще отбележат ръст за втора поредна седмица.

Петролните фючърси с доставка през май добавиха 18 цента до 53,98 долара за барел в края на борсовата сесия в Ню Йорк. По време на азиатската сесия цената се понижава с близо един долар до 52,99 долара за барел.

Цената на суровия петрол тип „Брент“ загуби 82 цента до 52,68 долара за барел. В часовете на електронната търговия на Лондонската международна петролна борса майските петролни фючърси се търгуват с понижение от 24 цента до 52,44 долара за барел.

Поевтиняването на петрола се обуславя и от поскъпването на долара спрямо останалите основни валути по време на вчерашната борсова сесия, след като акциите отново загубиха своята привлекателност като убежище от инфлацията.

Енергийното министерство на САЩ ще обяви днес данните за промяната в петролните запаси на страната за седмицата до 20 март. Мнозинството от анализаторите, анкетирани от Dow Jones Newswires, очакват, че запасите ще отбележат ръст от 1,3 млн. барела, което е знак за допълнително забавяне в потреблението на суровината.

През предходната седмица петролните запаси на САЩ се повишиха с 2 млн. до 353,5 млн. барела, което е най-високото ниво от средата на 2007 г. досега и е с близо 13% над петгодишната средна стойност на запасите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:39 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още