fallback

Яростен отклик срещу 3,2 млн. евро „златен парашут“ за шефа на Valeo

Френският президент определи като „безотговорни“ компенсациите за директори, напускащи насред финансови затруднения

09:51 | 25.03.09 г.

Яростни критики срещу мениджърските възнаграждения на закъсали компании се разразиха и във Франция, където стана ясно, че изпълнителният директор на затруднения производител на авточасти Valeo е получил 3,2 млн. евро „златен парашут“ (компенсация при напускане), предава Financial Times.

Френският президент Никола Саркози определи като „безотговорни“ подобни компенсации за директорите, които напускат компании насред финансови затруднения.

Бизнес лидери и политици осъдиха прощалното възнаграждения на Тиери Морен само няколко дена, след като Société Générale предизвика остро обществено негодувание заради плана си да предостави на директорите на компанията опции върху акции. Впоследствие обаче четиримата директори на френската банка обявиха, че се отказват от опциите си върху акции.

По думите на френския премиер Франсоа Фийон правителството ще използва своя дял от 8,3 на сто във Valeo, за да гласува срещу премията. „Дойде времето да покажем отговорност и тези, които не го правят, излагат на риск цялата ни социални и икономическа система“, казва той.

Премията на Морен получи укор и от Лоранс Паризо, шеф на федерацията на френските работодатели Medef. Паризо е под натиска на правителството да въведе нови ограничения върху бонусите и опциите върху акции на директорите.

От Valeo защитиха решението с това, че то съответства на наскоро обявени принципи от френската асоциация на частните компании и Medef. Всички акционери на компанията, включително и фондът, представляващ държавното участие, са били информирани за това, преди пакетът да е бил изплатен.

Въпросът с изплащаните бонуси ангажира вниманието и на други страни от Европа.

Швеция съобщи, че ще наложи забрана върху изплащането на бонуси, свързани с представянето на служителя за старшия мениджмънт в държавни компании. Решението на правителството е вследствие на новопоявили се подробности относно бонусите и увеличенията на заплатите на старши банкери и мениджъри на държавни пенсионни фондове. Новината предизвика реакцията на екстремистка групировка, която изпрати до кабинета на финансовия министър Андерс Борг плик с писмо и куршум. „Бонусната система струва милиони – куршум във врата е само няколко крони,“ се казва в писмото.

В Германия приближен на канцлера Ангела Меркел е призовал за публично разследване на финансовата криза, което да е по примера на американското разследване на атаките от 11-ти септември. „Не трябва да подценяваме чувството за несправедливост сред хората относно това, което се случва и ще става по-лошо“, казва Алберт Рупрехт, председател на парламентарния комитет, отговарящ за надзора върху изпълнението на правителствения план за спасяване на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:00 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още