fallback

Гайтнър поиска нов регулатор за финансовите компании извън банковия сектор

Към момента властите могат да поемат контрола над заплашени от фалит банки, но не и над други финансови институции

21:43 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър поиска на правителството да бъде дадена власт да поеме контрола върху затруднените небанкови финансови институции, съобщи ВВС.

В изказване пред Конгреса той заяви, че администрацията на президента Обама предлага нов закон, чрез който промяната да влезе в сила.

Към момента федералните власти могат да поемат контрола над заплашени от фалит банки, но не и над други финансови институции като застрахователи например.

Гайтнър иска създаването на нов регулаторен орган за финансовите компании, които не са банки, по модела на банковия регулатор Федерална корпорация за депозитно застраховане, който има властта да поеме контрола над всяка една банка.

От републиканската партия вече изразиха несъгласието си с предложението, опасявайки се, че това ще даде твърде големи правомощия на финансовия министър, пише ВВС.

Заедно с председателя на Фед Бен Бернанке, Гайтнър се изправи пред Комисията по финансовите услуги към Камарата на представителите във връзка с държавната помощ за застрахователния гигант AIG през септември.

Финансовият министър е подчертал, че проблемите с AIG показват необходимостта от нов регулатор, който да покрива финансовите институции извън банковия сектор.

Бернанке е заявил, че е искал да бъдат предприети съдебни действия, за да бъде спряно раздаването на милионите долари бонуси в AIG, но е бил посъветван да не го прави.

В средата на март стана ясно, че от AIG са раздали на старши ръководители от подразделението за финансови услуги общо 165 млн. долара бонуси, което предизвика голям обществен скандал. По думите на Бернанке именно това звено на компанията в голяма степен е отговорно за проблемите й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още