fallback

Еуфорията на азиатските пазари продължава

Планът за освобождаване от проблемните активи на американските банки удължи с още един ден ралито на азиатските пазари

12:33 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Вълната на оптимизъм, която е обхванала азиатските пазари през последните седмици, допълнително се засили, след като финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър разкри подробностите по плана за освобождаване от проблемните активи на американските банки.

Инвеститорите изпитаха облекчение, че администрацията използва всички налични средства, за да се бори с икономическата криза, което удължи с още един ден ралито на азиатските пазари.

Освен за финансовите компании, днешната сесия бе добра за компаниите от енергийния, промишления и добивния сектор.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 1,9% до 83,81 пункта. Това е най-високата стойност за последните пет седмици, по данни на агенция Bloomberg. Само в рамките на изминалата седмица индикаторът се повиши с над 6 на сто.

На Токийската фондова борса Nikkei 225 добави 3,3%, за да завърши на най-високото си ниво от 29 януари досега. По-широкият индекс Topix отчете ръст от 2,7 на сто до 812,72 пункта.

Месечният доклад на Японската централна банка разкри, че правителството на страната е отправило призив към банката да влее още средства в икономиката, като изкупува повече корпоративни облигации. На последната си среща централната банка взе решение да изкупи корпоративни облигации с кредитен рейтинг „А“ или по-висок на обща стойност 10 млрд. долара.

Доброто представяне на японските индикатори бе водено от финансовите компании. Акциите на Mizuho Financial Group се повишиха с 5,3 на сто, а тези на най-голямата банка в страната - Mitsubishi UFJ - добавиха 4,7%.

В Хонконг търговията също завърши с повишения, като индексът Hang Seng добави 3,4% до 13 910,34 пункта. На фондовата борса в Шанхай китайският индекс CSI 300 се повиши с 0,5 на сто до 2451,78 пункта.

Днес стана ясно, че китайска банка Bank of China, която е трета по пазарна капитализация в света, е отчела 59% спад в нетната печалба за последното тримесечие на миналата година поради отписване на инвестиции в американски ипотечни облигации и по-високите провизии за необслужвани кредити. Въпреки това, акциите на банката поскъпнаха с над 2% до края на днешната сесия в Шанхай.

С повишения приключи и борсовата сесия в Австралия и Нова Зеландия, където основните индекси S&P/ASX 200 и и NZX 50 добавиха съответно 0,8% и 1,7%. Компаниите от финансовия сектор отбелязаха най-силен ръст.

Ръст имаше в Южна Корея и Тайван, където основните борсови индикатори KOSPI и TAIEX INDEX се повишиха съответно с 1,9% и 2,3%, както и на фондовите пазари в Индонезия, Сингапур и Филипините.

Почти без промяна спрямо вчера завърши търговията на борсите в Индия и Малайзия.

С минимални понижения затвориха единствено фондовите борси в Тайланд и Шри Ланка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:29 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още