fallback

Южна Корея планира пакет от икономически стимули за 13 млрд. долара

Пакетът от стимули ще ускори икономическия растеж с 1,5 процентни пункта и ще помогне за създаване на 552 хил. нови работни места

10:45 | 24.03.09 г.

Южна Корея планира да стимулира икономиката си със 17,7 трлн. вона (13 млрд. долара), които ще използва за парични дарения, евтини заеми, инфраструктура и професионално обучение, предава Bloomberg.

Пакетът от стимули ще ускори икономическия растеж с 1,5 процентни пункта и ще помогне за създаване на 552 хил. нови работни места, съобщават от финансовото министерство в страната. Стойността на програмата съответства на 1,9% от брутния вътрешен продукт и е повече от двойно по-висока от държавните разходи през 1998 г. по време на азиатската финансова криза.

Президентът Ли Мюн-бак се надява планът да бъде приет от парламента през април, с което пакетът ще бъде добавен към вече разпределените за стимулиране на икономиката 51 трлн. вона.

Заради кризата азиатските страни са определили общо около 700 млрд. долара за подпомагане на експортно-ориентираните си икономики.

Пакетът е част от допълнителния държавен бюджет на стойност 28,9 трлн. вона. Допълнителните средства включват и 11,2 трлн. вона, необходими за завършване на обявени проекти насред спад в приходите от данъци.

От обявените 17,7 трлн. вона Южна Корея възнамерява да похарчи 3,5 трлн. вона за създаване на работни места и професионални обучения и 4,5 трлн. вона за предоставяне на заеми на по-малки компания, изпитващи недостиг на ликвидност. Около 3 трлн. вона са заложени за възстановяването на пътища, железопътна мрежа и друга инфраструктура в провинциалните райони.

Правителството ще отпусне 4,2 трлн. вона за дарения на около 2,6 млн. души с малки или никакви доходи, за подобряване на отоплителната система на жилищата, които се ползват под наем и за предоставяне на по-евтини заеми на студентите от семейства с ниски доходи.

Страната планира да осигури 16,9 трлн. вона от пакета чрез продажба на дълг, след което продажбата на облигации за тази година ще достигне 91,2 трлн. вона.

Четвъртата най-голяма икономика в Азия се сви с 5,6 на сто през последното тримесечие спрямо предходното, което е най-големият спад от 1998 г. насам. През февруари 142 хил. души загубиха работата си. Индустриалното производство се понижи с рекордните 25,6 на сто през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:39 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още