fallback

Щатските индекси се изстреляха с близо 7%

Спасителният план за банките изстреля Dow Jones с почти 500 пункта, или 6,8%

22:16 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американските акции отбелязаха силен ръст по време на сесията в понеделник и стигнаха най-високи нива от средата на февруари, след като финансовото министерство на страната обяви подробности около новия спасителен план за банките.

От разясненията, които даде американският министър на финансите Тимъти Гайтнър, стана ясно, че ще се търси намесата на частни инвеститори за изкупуването на т.нар. „токсични” банкови активи.

Dow Jones Industrial Average завърши търговията в понеделник с печалби от почти 500 пункта, като добави 6,8% към стойността си до 7775,86 пункта. 

S&P 500 напредна със 7,1 на сто до 822,92 пункта, а Nasdaq нарасна с 6,8 на сто до 1555,77 пункта.

„Пазарът търсеше нещо по-определено, което да дойде от финансовото министерство, в сравнение стова, което му беше давано досега”, коментира пред MarketWatch Бъд Халсет от инвестиционната компания Miller Tabak Capital Management. „Все още има много неизвестни, но е по-ясно”, допълва той. Според него занапред пазарите ще гледат позитивно на бъдещето. 

Начело на повишението днес излязоха акциите от финансовия сектор. Книжата на Citigroup и Bank of America поскъпнаха съответно с 19,5 и 26 на сто. 

За ралито помогнаха и изненадващите данни за жилищния сектор в страната. В началото на търговията стана ясно, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ са се увеличили с над 5% през февруари поради големите ценови отстъпки през последните седмици. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:42 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още