fallback

Гайтнър помогна за „зелен” завършек на европейската търговия

Обясненията за това, че ще се разчита на намесата на частни инвеститори за изкупуване на т.нар. „токсични” активи на американските банки засилиха възходящото движение на банковите акции

19:27 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Обявените подробности от американския финансов министър Тимъти Гайтнър относно плана за наливане на около 1 трлн. долара в рамките на нов спасителен план за финансовата система внесе оптимизъм в края на борсовата търговия в Европа.

Обясненията за това, че ще се разчита на намесата на частни инвеститори за изкупуване на т.нар. „токсични” активи на американските банки засилиха възходящото движение на банковите акции, които доведоха до ръстове на пазарите на Стария континент. Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се повиши с около 3% до 177,73 пункта.

Във Великобритания FTSE 100 нарасна с 2,86% до 3 952,81 пункта, като сред печелившите се отличиха акциите на Lloyds Banking Group, поскъпнали с над 11 на сто след обявяването на новините от Щатите. Силен ръст от 15,5 на сто отбелязаха и книжата на Barclays.

Значително поскъпване в рамките на сесията имаше и по позицията на Vodafone, която днес обяви партньорство с испанския си конкурент Telefonica. Акциите на компанията обаче загубиха част от печалбите и затвориха с едва 0,2% по-високо спрямо предходната сесия.

Покачване отбелязаха и пазарите в Германия, Франция и Швейцария, където DAX 30 добави 2,65 на сто, CAC 40 нарасна с 2,8 на сто, а Suisse увеличи стойността си с 3 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 23.03.09 г.
fallback
Още от Свят виж още