fallback

Канадски петролни компании се обединяват в сделка за 15 млрд. долара

Сделката цели съкращаване на разходите с 1,3 млрд. долара годишно

16:38 | 23.03.09 г.

Канадската петролна компания Suncor Energy Inc постигна споразумение за закупуване на конкурентната Petro-Canada за 14,9 млрд. долара, предава Ройтерс. Сделката ще създаде най-голямата петролна компания в Канада. 

Suncor ще придобие всички акции на PetroCanada, като обединението цели спестяване на 1,3 млрд. долара годишно предвид покачването на разходите в индустрията и спада в цената на петрола, което затруднява извличането на печалба.

Сделката идва след период на разминаване с целевите продажби и забавяне на проект за добив от петролни пясъци на Petro-Canada, който се очаква да бъде завършен през третото тримесечие на 2009 г.

Акционерите на Petro-Canada ще получат по 1,28 обикновени акции от новосформираната компания за всяка акции на Petro-Canada, която притежават, а акционерите на Suncor ще получат по една обикновена акции от новата компания за всяка своя акция в Suncor.

След финализиране на сделката акционерите на Suncor ще притежават 60% от новата компания, която се очаква да постигне редукция от 300 млн. долара в годишните оперативни разходи.

От компаниите се надяват да успеят да спестят още около 1 млрд. долара годишно чрез елиминиране на ненужните разходи и таргетиране на краткосрочни проекти с висока възвръщаемост.

През последните 12 месеца акциите на Petro-Canada са поевтинели с 31 на сто, а тези на Suncor - с 35 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още