fallback

Азиатските хедж фондове може да се увеличат с 10% тази година

Поради кризата много банки освобождават персонал, който има здрави връзки с потенциални инвеститори, кеш от бонуси и приятели, с които могат да основат малък фонд

15:15 | 23.03.09 г.

Броят на азиатските хедж фондове може да се увеличи с 10% тази година, тъй като все повече безработни банкери и други посредници основават нови фондове и разходите за бизнеса намаляват, казват експерти от индустрията.

„Много по-добре е да си мениджър на малък хедж фонд, отколкото безработен инвестиционен банкер“, казва Питър Дъглас, основател на консултантската компания GFIA

По думите му банкерите може да добавят нови към вече съществуващите хедж фондовете, базирани в Азия, които към момента са около 700. Поради кризата много банки освобождават персонал, който има здрави връзки с потенциални инвеститори, кеш от бонуси и приятели, с които могат да основат малък фонд.

Активите, управлявани в Азия, може би ще останат непроменени, като индустрията се оценява на 100-150 млрд. долара за миналата година, обяснява Дъглас.

Само една четвърт от 1150 хедж фонда, фокусирани върху азиатския регион, са отчели печалба през 2008 г. в сравнение с близо 40% от световните хедж фондове, показват данни на Eurekahedge, цитирани от Ройтерс.

От базираната в Чикаго организация за проучване на хедж фондове Hedge Fund Research казват, че техният индекс за развиващите се страни в Азия без Япония е регистрирал спад от 33,5 на сто миналата година за разлика от 19 спад в претегления индекс за хедж фондовете в света.

Според Дъглас обаче някои от азиатските хедж фондове са станали толкова големи, че вече им е трудно да се възползват от ограничените възможности за къси позиции в Азия.

Стратегията на къса/дълга позиция е била сред най-лошо представящата се при хедж фондовете в световен мащаб миналата година, показват данни на Lipper.

Дъглас обаче е на мнение, че тази стратегия ще е със силна възвръщаемост за инвеститорите в Азия тази година заради неефективните пазари.

По думите му най-големите рискове пред индустрията са неблагоприятните регулации като ограниченията върху продажбите на късо и потенциалните измами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:30 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още