fallback

Държавният фонд на Абу Даби инвестира 1,95 млрд. евро в Daimler

Така фондът ще се превърне в най-големият акционер в компанията - производител на Mercedes-Benz

11:28 | 23.03.09 г.

Вторият най-голям производител на луксозни коли в света Daimler ще продаде 9,1% дял от капитала си за 1,95 млрд. евро на държавния инвестиционен фонд на Абу Даби Aabar Investments, предава Bloomberg.

С тази инвестиция фондът ще се превърне в най-големия акционер в компанията, която произвежда автомобилите Mercedes-Benz.

Новината идва, след като Daimler отчете нетна загуба от 1,53 млрд. евро за последното тримесечие на 2008 г. заради световния спад в търсенето на луксозни автомобили и камиони.

От фонда коментират, че пристъпват към покупката, тъй като Daimler е марка с традиции и има отлична репутация.

Aabar ще купи 96,4 млн. нова акции на Daimler за 20,27 евро на брой, което е с 5 на сто по-ниско от цената на акциите при затваряне в петък. След новината акциите на компанията скочиха с до 8,3 на сто.

„Сделката е печеливша и за двете компании“, казва представител на автомобилната индустрия. „Това е атрактивна цена за Абу Даби и е добър начин Daimler да привлече средства и дългосрочни инвеститори, тъй като следващите две години ще са много трудни.

В рамките на няколко месеца Daimler се превърна от купувач на свои акции в продавач. През юни автомобилопроизводителят обяви плановете си да изкупи свои акции за 6 млрд. евро по време, когато те се търгуваха за 45 евро на брой. През октомври обаче компанията преустанови програмата, тъй като финансовата криза сви значително търсенето.

Като антикризисни мерки Daimler редуцира производството в Германия и затваря фабрики за производство на камиони в Северна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още