fallback

Обама вижда лъч надежда за американската икономика

Рефинансирането на кредитите напредна много, лихвите никога не са били толкова ниски, казва американският президент

09:12 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският президент Барак Обама заяви, че вижда лъч надежда в американската икономика часове преди неговата администрация да оповести план за освобождаване на банките от съмнителните им активи, предадоха информационните агенции.

„Започваме да съзираме лъч на надежда. Рефинансирането на кредитите напредна много, лихвите никога не са били толкова ниски. Това дава надежда, че пазарът на недвижими имоти ще се изправи на крака и ще се стабилизира“, каза Обама в интервю за телевизия CBS, излъчено тази нощ.

Той все пак добавя, че системните рискове във финансовите институции се запазват.

Сред мерките, фигуриращи в плана, е и създаването на механизъм на стойност 100 млрд. долара за изкупуване на т. нар. проблемни активи, с цел стимулиране на финансовата система на САЩ, а също по-широка роля на Федералния резерв, за да контролира американските компании, в това число и спекулативните фондове.

Ще бъде включено и предложение за налагане на по-строги условия към управителните съвети на компаниите и банките за изплащане на премии и бонуси. Тези премии ще бъдат обвързани с постиженията на банките и компаниите и ще зависят от тяхната финансова ситуация.

Данъчното законодателство не трябва да бъде използвано за наказване на хората. Обществото трябва да разбере, че наказването на банкерите може да доведе до обратен ефект, заяви обаче Обама в момент, когато американският Конгрес проучва законопроект за налагане на 90-процентен данък върху огромните премии, раздадени на служители в застрахователната компания AIG, спасена от фалит с милиарди долари, отпуснати от правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:33 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още