fallback

Неубедителен старт на програмата за улеснено кредитиране в САЩ

Интересът на големите инвеститори към пазара на обезпечени с активи ценни книжа остава слаб

18:51 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Tвърде неубедително стартира новата програма на Федералния резерв, целяща да улесни достъпа до кредитиране на потребителите и малкия бизнес в САЩ, предаде агенция Ройтерс.

В рамките на програмата, известна със съкращението TALF, се предвижда Федералният резерв да предостави срочни заеми на стойност 200 млрд. долара на инвеститори, които желаят да закупят гарантирани с активи ценни книжа. Като обезпечение на тези книжа могат да служат потребителски кредити, студентски заеми, заеми за покупка на автомобил или за малкия бизнес.

Ръководството на американската централна банка заяви, че капацитетът на програмата може да се увеличи до 1 трлн. долара в бъдеще.

През тази седмица големите инвеститори проявиха интерес към заеми на стойност едва 4,7 млрд. долара. От тях 1,9 млрд. долара са поискани за книжа, обезпечени със заеми за покупка на автомобил, и 2,8 млрд. за книжа, обезпечени с потребителски кредити.

В рамките на първия етап на програмата няма интерес към покупката на книжа, обезпечени със студентски заеми или кредити за малкия бизнес.

Много фактори натежават върху дългосрочния успех на програмата TALF, която беше приветствана миналата есен, когато бе приет спасителният план за американската икономика. Опасенията на инвеститорите са предизвикани от сложността на пазара на обезпечени с активи ценни книжа. Допълнително натежават и очакванията, че правителството ще насочи усилията си към програмата за освобождаване от проблемни активи (TARF).

Една типична сделка по тази програма се състои в това, че портфолио-мениджър в инвестиционен фонд взема назаем 9 млн. долара от Федералния резерв и добавя 1 млн. долара собствени средства, за да закупи ценни книжа за 10 млн. долара, обезпечени със заеми по кредитни карти, студентски заеми, заеми за малкия бизнес или за покупка на автомобил.

Тази програма се използва като ориентир от икономическия екип на Барак Обама, който разработва план за изкупуване на токсичните активи на финансовите институции. Това ще се извърши чрез създаването на т.нар. публично-частен инвестиционен фонд (PPIF).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още