fallback

Щатският банков регулатор с $10,7 млрд. загуба от фалита на IndyMac

Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC) очакваше загуба от 4 до 8 млрд. долара, но реалността се оказва друга

17:27 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC) обяви, че е приключила сделката по продажбата на фалиралата миналата година банка IndyMac Federal Bank. В резултат на продажбата корпорацията ще понесе загуба от цели 10,7 млрд. долара, което е много повече от предварителните очаквания.

Купувач на депозитите на IndyMac е новосъздадена спестовна банка в Пасадена, Калифорния, която се казва OneWest Bank.

„Към 31 януари 2009 г. IndyMac Federal е разполагала с активи за общо 23,5 млрд. долара и депозити за 6,4 млрд. долара. OneWest се съгласи да придобие всички депозити, както и активи за приблизително 20,7 млрд. долара с отстъпка от 4,7 млрд. долара. FDIC ще запази останалите активи под свой контрол за по-нататъшно разпореждане с тях“, се казва в официално съобщение на организацията, цитирано от Market Watch.

През юли IndyMac регистрира третия по големина в дотогавашната история на САЩ банков фалит, след като държавата я затвори. Към тогавашния момент тя разполагаше с активи за около 32 млрд. долара и едва 20 млрд. долара депозити. Оценките на FDIC тогава бяха, че заради фалита ще бъде понесена загуба в рамките на 4 до 8 млрд. долара.

Преди фалита си IndyMac беше сред десетте най-големи кредитни и спестовни институции в САЩ. Ипотечната криза обаче се отрази изключително тежко на банката и за срок от една година преди да фалира акциите й се обезцениха с 98 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:20 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още