fallback

ОИСР: Световната икономика ще се свие през 2009

ОИСР прогнозира още, че икономиката на страните от еврозоната ще се свие с 4,1% тази година

12:51 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се присъедини към мрачните прогнози на Международния валутен фонд и Световната банка, които предвиждат отрицателен растеж на глобалната икономика през тази година, съобщи агенция Ройтерс.

Според председателя на организацията на 30-те най-развити индустриални страни Ангел Гуриа икономическият растеж на Китай ще се запази висок на ниво от 6-7% и през тази година. Лошата новина е, че растежът на развиващите се страни няма да успее да компенсира спада на развитите икономики и световният брутен вътрешен продукт ще свие за първи път за последните 60 години, допълва той.

ОИСР прогнозира, че икономиката на страните от еврозоната ще се свие с 4,1 процента през тази година, защото продължителността на финансовата криза се отразява все по-лошо на реалната икономика.

Изказването на Ангел Гуриа е в унисон с прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ). Според МВФ световната икономика ще се свие с 0,5-1 на сто през тази година, като най-засегнати ще бъдат развитите икономики.

Най-силно се очаква да се свие икономиката на Япония с цели 5,8 на сто, следвана от еврозоната и САЩ съответно с отрицателен икономически растеж от 3,2% и 2,6%.

Само преди два месеца МВФ публикува прогноза за растеж на световната икономика с 0,5% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 20.03.09 г.
fallback
Още от Свят виж още