fallback

Очакват свиване на икономиката на Обединените арабски емирства тази година

Министърът на икономиката на ОАЕ е поредният, който изказва негативни очаквания

11:44 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да се свие тази година вследствие на глобалната криза, заяви министърът на икономиката Султан бин Саед ал-Мансури, цитиран от Bloomberg.

По думите на Мансури „може да има известно свиване“, като той не е дал по-точни данни. “Ситуацията много зависи от световната икономика и от това какво ще се случи през второто полугодие на 2009 г.”

Растежът на втората по големина икономика в арабския свят се забави със срива на цените на петрола от рекордните им нива от над 147 долара за барел през юли до около 50 долара към момента.

Абу Даби, където се намират 8 на сто от световните резерви на петрол, намали производството на суровината заради спада на търсенето.

В друго от емирствата – финансовият и туристически център Дубай, цените на недвижимите имоти силно се понижиха, а секторът на финансовите услуги е изправен пред забавяне.

Централната банка на ОАЕ планира да намали лихвите, за да насърчи икономиката. От банката също прогнозираха забавяне на икономиката през тази година до изключително ниско ниво или дори свиване.

От Merrill Lynch & Co. очакват икономиката на ОАЕ да се свие с 0,6 на сто тази година, според доклад, публикуван на 13 март. Икономисти на дубайското правителство пък прогнозираха миналия месец, че растежът ще се забави тази година до между 2,5 и 3 на сто от между 6 и 8 на сто през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още