fallback

Азиатските пазари приключиха с понижения

Повишенията на компаниите от енергийния и добивния сектор не успяха да компенсират спада на финансовите и технологичните компании

11:41 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето азиатски борсови индекси приключиха последната за тази седмица сесия с понижения, като заличиха част от преднината, натрупана през предишните дни.

Поскъпването на суровия петрол над 50 долара за барел повиши интереса към акциите на компаниите от енергийния и добивния сектор, които отчетоха ръст. Техните повишения не успяха обаче да компенсират спада в цените на финансовите и технологичните компании.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който не включва Япония, се понижава с 1% до 233,77 пункта. Седмичното повишение на индекса до момента възлиза на малко над 5%.

Понижения имаше на фондовите борси в Австралия и Нова Зеландия, където основните индекси S&P/ASX 200 и NZX 50 FF Gross загубиха съответно 0,4% и 1,3%. По време на днешната борсова сесия акциите на най-голямата инвестиционна банка в Австралия – Macquarie Group, загубиха 4,5% поради новата вълна от скептицизъм относно бъдещето на финансовия сектор.

На фондовата борса в Шанхай индексът CSI 300 се понижи с 0,1 на сто до 2379,84 пункта. Сред най-губещите бяха акциите на China Mobile, които загубиха 4,8 на сто, след като Bank of America прогнозира, че приходите на компанията ще намалеят през 2009 г. Най-голямата компания за електронна търговия в Китай – Alibaba.com, загуби цели 12%, след като обявената нетна печалба от 175,8 млн. долара се оказа по-малка от очакванията на инвеститорите.

В Хонконг търговията също завърши на червено, след като Hang Seng загуби 2,2% до 12833,51 пункта. Спад имаше на пазарите в Индия и Тайван, където основните борсови индикатори BSE SENSEX 30 и TAIEX INDEX се понижиха съответно с 0,2% и 1,5%.

Повишения имаше на фондовите пазари в Южна Корея, Индонезия, Сингапур, Малайзия и Филипините.

Петък бе почивен ден за Токийската фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:57 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още