fallback

Британски хедж фонд в процедура по несъстоятелност

Фондът Weavering Capital прекрати дейността си, след като стана ясно, че основният актив е деривативна сделка за $637 млн. с компания на собствения му шеф

11:27 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британският хедж фонд Weavering Capital обяви несъстоятелност след разкритията, че основният актив на един от управляваните от него по-малки фондове е деривативна сделка на стойност 637 млн. долара, страна по която е офшорна компания, контролирана от основателя и изпълнителен директор на фонда, пише FT.

Weavering Capital е започнала административните процедури по несъстоятелност, а въпросният по-малък фонд – Weavering Macro Fixed Income fund, е преминал в процес на ликвидация след съобщение, че сумата по деривативната сделка няма да може да бъде изплатена.

Още през миналата седмица от Weavering са замразили фонда след разкриване на проблемната позиция и са започнали разследване с помощта на компанията PwC. Сега PwC се занимава с ликвидацията на Weavering Macro Fixed Income fund.

Колапсът ще изведе вън от пазара едно от най-старите, макар и относително малко, управляващо дружество в сектора, което е създадено през 1998 г.

Фондът Weavering, който управлява още няколко малки хедж фонда, е основан от Магнус Петерсон, бивш ръководител на търговската дирекция на шведската банка SEB. Той е успявал да осигури солидна възвръщаемост от 10-12 на сто през последните пет години. В борда на компанията е била и съпругата на Петерсон – Аманда.

Двамата директори на регистрирания на Каймановите острови фонд в ликвидация Weavering Macro Fixed Income fund пък са братът на Петерсон и доведеният му баща.

Ликвидаторите от PwC заявяват, че има „голяма неяснота“ относно записаната като основен актив на Weavering Macro Fixed Income fund деривативна транзакция с Weavering Capital Fund за 637 млн. долара. Последният е фонд, регистриран на Вирджинските острови, чиито активи са едва 50 млн. долара и с тях не може да бъде погасено задължението по деривативния контракт.

От PwC все още не могат да открият кой стои зад Weavering Capital Fund, но Петерсон е заявил, че контролира фонда.

Проблемите излезли наяве, след като инвеститори се опитали да изтеглят 223 млн. долара, от които едва 90 млн. са им били предоставени, добавя вестникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още