fallback

Цената на суровия петрол над 50 долара за барел

Петролните фючърси с доставка през април поскъпнаха до 51,06 долара за барел поради поевтиняването на щатската валута

09:51 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол достигна тримесечен връх, след като се повиши над 50 долара за барел по време на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк, предаде агенция Bloomberg.

От началото на годината суровият петрол е поскъпнал с 14 процента, поради поевтиняването на щатската валута и съкращаването на доставките от страните износителки на петрол.

Петролните фючърси с доставка през април, които изтичат днес, поскъпнаха с 3,47 долара, за да приключат търговията при нива от 51,61 долара за барел. От началото на тази седмица черното злато е поскъпнало с повече от 10%.

По време на електроннтата търговия след края на търговската сесия в Ню Йорк, нефтените фючърси с доставка през април се търгуват с понижение 1,3 на сто до 50,94 долара за барел.

Решението на Федералния резерв да похарчи над 1 трлн. долара за изкупуването на държавни и ипотечни облигации предизвика поевтиняване на долара спрямо еврото с повече от 5% в рамките на тази седмица. Доларовият индекс (DXY), който измерва стойността на американските пари към кошница от шест валути (йена, евро, паунд, канадски долар и шведска крона), се понижи за осми пореден ден.

Вчера в Лондон петролните фючърси с доставка през май поскъпнаха с 6,3% до 50,67 долара за барел. В часовете на електронна търговия след приключването на лондонската сесия, бренът се търгува с понижение от 0,59% до 50,37 долара за барел.

Цените на повечето суровини също достигнаха рекордно високи нива за тази година. Цената на златото с незабавна доставка достигна 961,51 долара за тройунция, а среброто се търгуваше срещу 13,525 долара за тройунция.

Възможно е цената на суровия петрол да се понижи през следващата седмица под натиска на спекулациите, че петролните запаси на САЩ се увеличават, защото икономическата криза намалява потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още