fallback

Европейските акции затвориха оптимистично

Повод за оптимизма стана обявеният план на Федералния резерв за директно изкупуване на дългосрочни правителствени облигации на стойност 300 млрд. долара

19:42 | 19.03.09 г.

Акциите на европейските компании приключиха днешната борсова сесия на положителна територия, заразени от ръста на капиталовия пазар в САЩ.

Повод за оптимизма стана обявеният план на Федералния резерв за директно изкупуване на дългосрочни правителствени облигации на стойност 300 млрд. долара, както и намеренията на Английската централна банка за активизиране на печатницата на пари.

Мерките на двете институции са насочени към предпазване навлизането на икономиките на двете страни в дефлационна спирала.

За разлика от тях обаче страните от еврозоната преживяват кризата по различен начин – докато страни като Германия и Франция изглеждат имунизирани от дефлационни процеси, то същото не може да се каже за Ирландия и Испания, където очакванията са рецесията да продължи по-дълго време.

Това се явява пречка пред Европейската централна банка за осъществяване на по-смели политики. Отделно в еврозоната не съществува един единствен пазар на Държавни ценни книжа, а съвкупност от национални такива, деноминирани в евро.

Въпреки това пазарите се фокусираха върху действията на Федералния резерв и Английската централна банка. Пана-европейският European Dow Jones Stoxx 600 напредна с 0,7% до 171,8 пункта, британският FTSE 100 се повиши с 0,3% до 3 816 пункта, немският DAX добави 1,2% до 4 034 пункта, а френският САС 40 се повиши с 0,6% до 2 776 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 19.03.09 г.
fallback
Още от Свят виж още