fallback

ЕК ще търси нови варианти за реализация на газопровода „Набуко”

Средно годишно Европа дава около 350 млрд. евро, за да си осигури петрол и газ

15:42 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) ще продължи да търси варианти за реализация на газопровода „Набуко”, каза в отговор на въпрос на Investor.bg енергийният експертът от комисията Гергана Миладинова.

Преди два дни беше съобщено, че Газпром е получил покана за участие в проекта „Набуко”, но няма да я приеме. Едновременно с това стана ясно, газопроводът „Набуко” - който се предвижда да заобикаля Русия, минавайки през Турция и да доставя в Европа газ от Каспийските републики, Иран, Ирак и др. - е изключен от списъка на приоритетните за ЕС проекти.

Експертът от ЕК потвърди, че отказът на Газпром е затруднил намирането на източници на пророден газ за тръбопровода, тъй като „действително е проблем откъде ще се доставя газ и няма смисъл да се строи, без да се знае как ще се осигурят необходимите обеми”. Обаче, по думите на Миладинова, има и други варианти, които се обсъждат.

Зависимостта на ЕС като цяло от внос на петрол и природен газ сега е 54% и изчисленията на ЕК сочат, че към 2030 г. тя ще нарасне до 75%. Средно годишно от 2000 г. досега Европа дава около 350 млрд. евро, за да си осигури тези енергийни ресурси.

В тази връзка един от начините за намаляване на енергийната зависимост от внос на петрол е към 2050 г. по-голямата част от автомобилите в Европа, особено градският транспорт, да се движат чрез електричество и биогорива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още