fallback

Световната банка понижи очакванията си за ръста на китайския БВП до 6,5%

Китай има много по-голям потенциал, казват от СБ

09:18 | 18.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Световната банка (СБ) преразгледа в низходяща посока прогнозите си за икономическия растеж на Китай до 6,5 на сто за тази година спрямо предишни очаквания за 7,5 на сто. Това се посочва в тримесечния доклад на финансовата институция за китайската икономика, цитиран от АФП.

„Засилването на световната криза засегна силно износа на Китай, като това се отразява и на инвестициите, както и на работната заетост, особено в промишления сектор“, казват от Световната банка.

Въпреки че е по-висок от този на останалите страни по света, ръстът от 6,5% е „много по-слаб“ от потенциала на китайската икономиката, се допълва в доклада.

Самият министър-председател на страната допусна преди няколко дни, че официално заложеният растеж от 8% за 2009 г. може и да не бъде постигнат въпреки обявения през ноември възстановителен план на стойност 455 млрд. евро.

Въпреки това според Световната банка предприетите досега мерки са „допринесли за смекчаване на ефекта от кризата, като са поддържали вътрешното търсене, производството и заетостта“, а бюджетните мерки са били „взети бързо и навременно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още