fallback

Газпром отказа участие в газопровода „Набуко”

Газопроводът „Набуко” е изключен от списъка на приоритетните за ЕС проекти

16:02 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Газпром получи покана за участие в проекта „Набуко”, но няма да я приеме, е съобщил зам.-председателят на газовия концерн Александър Медведев по руския телевизионен канал „Вести”. Медведев е коментирал, че „Газпром си има свои газови проекти, акционерите на „Набуко” - свой”.

По думите на Медведев, за разлика от акционерите на „Набуко”, (който се смята за конкурентен по отношение на маршрутите на „Южен поток”), Газпром има природен газ, пазар, опит и технически възможности за реализацията на такъв мащабен проект като „Южен поток”. Другият мащабен проект на Газпром в момента е газопроводът „Северен поток”.

Шефът на Газпром е коментирал, че в условията на криза разходите за строителство на „Южен поток” ще намалеят, което е положително.

Александър Медведев е посочил още, че дори да се реализират и трите газови проекта - „Южен поток”, „Северен поток” и „Набуко”, пак е възможно да има недостиг на природен газ за Европа поради нарастващото потребление.

Европейският газопровод „Набуко” - който се предвижда да заобикаля Русия, минавайки през Турция и да доставя в Европа газ от Каспийските републики, Иран, Ирак и др. - е изключен от списъка на приоритетните за ЕС проекти, съобщава днес РИА Новости, цитирайки предварителна информация от заседанието в Брюксел на Съвета на министрите на ЕС.

Първоначално, в качеството му на приоритетен проект, за „Набуко” беше определено финансиране с европейски пари от 250 млн. евро, което наскоро беше намалено на 200 млн. евро.

Според източника на РИА Новости, вече „Набуко” е включен в раздела „Южен газов коридор”, предвиждащ реализацията на редица газови проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още