fallback

Хоакин Алмуния: Икономиката започва да дава по-добри сигнали

Еврокомисарят по икономиката смята, че ситуацията изглежда по-добра, отколкото преди три месеца

10:50 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Налице са по-добри сигнали за икономиките, отколкото преди три месеца“, заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Хоакин Алмуния в интервю за италианския вестник La Stampa, цитирано от CNBC.

„Някои банки обявиха резултати над очакванията, пазарът за ликвидност работи по-добре, а действията на правителствата в областта на публичните разходи започват да дават резултати“, смята той.

Вчера британската банка Barclays се присъедини към водещите финансови институции Citigroup, Bank of America i JPMorgan Chase със съобщение за постигнато по-добри от очакваните резултати от началото на 2009 година.

Алмуния добавя, че правителствените мерки за подкрепа на икономиките водят до увеличение на дефицитите, което води то това, че „възможностите за маневри се изпаряват дори за онези, които са ги имали“.

Според еврокомисаря правителствата трябва да насочат усилията си към борба с безработицата, но това не означава, че „Европейската комисия не трябва да работи върху цялостната регулаторна рамка в ЕС, тъй като има напрежение във всички сфери“.

Хоакин Алмуния не се наема да даде прогноза за икономическия растеж на Европа тази година, като според него „ситуацията във водещи сектори като индустриалното производство, строителството и услугите е изключително неясна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още