fallback

Експортът на Сингапур се понижава за десети пореден месец

Икономиката на страната преживява най-дългата негативна серия за износа от 2002 година насам

09:20 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на Сингапур се е понижил за десети пореден месец през февруари в резултат на силния спад на глобалното търсене на електроника и фармацевтични продукти. Така страната отчита най-дългата негативна серия на експорта от 2002 година насам, предава Bloomberg.

Експортът на непетролни продукти се е срутил с 23,7 на сто на годишна база, след като ревизираните данни за януари показаха спад от 34,9 на сто, съобщават от търговското министерство на Сингапур. Анализаторите очакваха по-голямо понижение в размер на 27,8 на сто.

Сингапур, който е най-заетото пристанище в света, регистрира най-голямото си понижение от поне 11 години насам. Това дава допълнителни сигнали, че страната се намира в най-тежката си рецесия в цялата си история. По прогнози на правителството икономиката може да отбележи спад от 10 на сто тази година, ако износът продължи да се свива.

Днес на борсата в Сингапур Straits Times се понижава с 0,13 на сто до 1 584,24 пункта. От началото на годината бенчмаркът се е смъкнал с около 12 на сто, а за последните 12 месеца е изгубил над 43 на сто от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 17.03.09 г.
fallback
Още от Свят виж още