fallback

Британците обеднели средно с по 40 хил. паунда заради кризата

Икономическата криза е изтрила 1,9 трлн. паунда от богатството на британските домакинства от юли 2007 г.

17:00 | 16.03.09 г.

Средностатистическият британец е обеднял с 40 хил. паунда в резултат на спада на цените на жилищата и на акциите. Според анализ на консултантската компания PricewaterhouseCoopers икономическата криза е изтрила 1,9 трлн. паунда от богатството на британските домакинства от юли 2007 г.

Спадът от 20% на цените на жилищните имоти е коствал 800 млрд. паунда, докато приблизителната загуба от рязкото поевтиняване на акциите се изчислява на 1,1 трлн. паунда.

Джон Хоксуърт, директор на макроикономическия отдел в компанията, казва, че това означава, че състоянието на средностатистическия британец е намаляло с около 28%.

„Ако се погледне в по-индивидуална перспектива, приблизителната загуба на 1,9 трлн. паунда се равнява на около 40 хил. паунда средно на пълнолетен британец“, коментира той, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че нивото на загубите варира значително, Хоксуърт обяснява, че те могат да доведат до орязване на общите годишни разходи на домакинствата с около 45 млрд. паунда, или около 5% от общия обем.

От другата страна на Атлантическия океан пък нетното богатство на американските домакинства се е стопило с 5,1 трлн. долара, или с рекордните 9% през октомври-декември 2008 г. спрямо третото тримесечие, съобщиха от Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още