fallback

Nasdaq OMX – първият западен борсов оператор с дейност в Русия?

Очаква се трансатлантическата група да стартира проекта си за платформа в Санкт-Петербург до края на 2009 г.

13:26 | 16.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Nasdaq OMX ще стане първият западен борсов оператор, който стартира дейност в Русия, ако придвижи плановете си за тази година за платформа за търговия на компании с малка и средна капитализация в Санкт-Петербург, съобщи MarketWatch.

Очаква се трансатлантическата група са стартира International Exchange St Petersburg (IXSP) до края на 2009 г.

Проектът, джойнт венчър между фондовата борса в Санкт-Петербург и обединението за рисков капитал RX, ще осигурява достъп до международен капитал за по-малките местни компании.

Борсата в Санкт-Петербург, която е третата по големина в Русия, ще управлява дейността, а Nasdaq ще осигури необходимата технология чрез търговската си система Inet. Споразумението може да доведе до връзки между руския пазар и борсите на Nasdaq OMX в балтийските и скандинавските страни, които ще използват същата търговска платформа.

Плановете за създаването на IXSP са обявени преди две години, но проектът е забавен заради проблеми около създаването на клирингово споразумение, по думите на говорителка на Nasdaq. Преговорите по въпроса още не са приключили.

Плановете на Nasdaq идват в труден момент за руската икономика, която се очаква да се свие с 2% тази година. Индексът на сините чипове RTS се е понижил с около 75% от пика си през май миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:33 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още