fallback

Индексите в Европа отбелязаха изключително силна седмица

Повечето борсови показатели в Западна Европа скочиха с по 6-7 на сто, в Русия RTS се повиши с 13 на сто

19:52 | 13.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските борси приключиха седмицата със значителни повишения. Като цяло негативни настроения имаше само през първия ден на работната седмица, а през следващите четири сесии водещите индекси на повечето пазари поеха уверено нагоре.

Оптимизмът тази седмица дойде от финансовия сектор. Погледите на пазарите отново бяха насочени към САЩ, където ръководителите на две от водещите банки – Citigroup и Bank of America разпространиха информации, че първите два месеца на 2009 година са донесли значителни печалби от оперативна дейност.

Това вдъхна доверие на пазарите и индексите в глобален мащаб отбелязаха значителни повишения. Азиатските пазари приключиха седмицата с повече от задоволителни ръстове, като водещите индекси в Япония, Хонконг, Южна Корея напреднаха с по над 5 на сто. Американските борсови показатели също се движат уверено към седмични повишения от по около 10 на сто.

Днес определящи за пазарните настроения бяха новините, че в Китай и Япония се обмислят нови варианти за подпомагане на икономиката, както и позитивният сентимент към финансовия сектор. В резултат на това регионалният европейски индекс Dow Jones Stoxx 600 напредна с 0,7 на сто до 169 пункта, което му донесе седмичен ръст от 5,6 на сто.

Най-силно от водещите индекси в Западна Европа тази седмица се представи швейцарският SMI, който напредна с 1,7 на сто до 4 727 пункта днес. Това доведе до седмичен ръст от 9,6 на сто. Ключовите събития тази седмица в страната бяха понижението на лихвения процент и постигането на съгласие за реформа на правилата за пазене на банкова тайна в страната.

Немският индекс DAX добави почти 8 на сто тази седмица, макар днес да отстъпи с минималните 0,1 на сто до 3 953,60 пункта. Във Франция САС 40 приключи деня с ръст от 0,4 на сто до 2 706 пункта, което донесе седмичен ръст от 6,8 на сто.

Днес на Острова биковете успяха да вземат значителен превес и изведоха FTSE 100 до ниво 3 754 пункта, което е с 1,1 на сто повече от четвъртък. В резултат, бенчмаркът напредна с 6,31 на сто за изминалата седмица.

Силни повишения тази седмица бяха отбелязани и в Централна и Източна Европа. Русия стана лидер по повишение, като RTS скочи с цели 13,2 на сто. Само днес индексът се повиши с 5,4 на сто до 652,53 пункта. Позитивните настроения в страната могат да се отдадат на повишенията в цената на основните суровини, смятат анализатори.

Силен седмичен ръст бе постигнат и от чешкия индекс PX50, който се повиши със 7,6 на сто за изминалите пет дни. Днешният ръст на показателя възлезе на 2,2 на сто до 692 пункта.

В рамките на днешната търговия значително напредна унгарският индекс BUX, който се повиши с 4,1 на сто, но въпреки това цялата седмица донесе понижение от 0,3 на сто. Повишение регистрира и румънският бенчмарк ВЕТ, който напредна с 2,8 на сто, като за седмицата ръстът възлиза на 2,4 на сто.

На този фон повишението от 0,7 на сто за седмицата на българският водещ индекс SOFIX изглежда минимално. Въпреки това позитивният поглед показва, че водещите индекси на БФБ-София отчитат повишения за трета поредна седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още