fallback

Сърбия увери, че не се намира пред банкрут

На Сръбската държава не достигат 400-450 млн. евро, които правителството ще се опита да получи от МВФ

13:42 | 13.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Сърбия „не се намира пред банкрут”, е заявил премиерът на Сърбия Мирко Цветкович в интервю за белградския вестник „Политика”.

По думите на Цветкович „приходите в държавния бюджет действително са малко под планираните, притокът на чуждестранни инвестиции е спрял, но държавата изпълнява своите задължения и се вземат всички мерки за преодоляване на съществуващите проблеми”.

Сръбският премиер коментира пред Итар-Тасс, че „не бива да се очаква, че тази година ще бъде по-лека за Сърбия от предходната, но правителството ще се опита да обезпечи, макар и минимален икономически ръст на страната и да предотврати дълбока рецесия”.

„Никой в Сърбия няма да гладува, но годината ще бъде тежка за гражданите и държавата, по-тежка, отколкото си представяхме преди няколко месеца”, допълва сръбският премиер.

Коментирайки позицията на правителството във връзка със започващите на 16 март в Белград преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за сключване на кредитно споразумение, Мирко Цветкович посочва, че министрите ще настояват за необходимостта от увеличение на бюджетния дефицит при определено съкращаване на разходите.

По думите на сръбския премиер „въпросът с колко Сърбия ще съкрати държавните разходи и ще увеличи бюджетния дефицит ще бъде ключов при преговорите с МВФ”. Премиерът Цветкович е обяснил, че „на Сръбската държава не достигат 400-450 млн. евро, които правителството ще се опита да получи”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още