fallback

Fitch намали рейтинга на Berkshire Hathaway

Ролята на Бъфет като главен инвестиционен директор излага компанията на риск, в случай че той не може да изпълнява работата си в даден момент, смята Fitch

10:35 | 13.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Кредитната криза намалява все повече редиците на компаниите с най-високия кредитен рейтинг AAA, след като Fitch Ratings намали рейтинга и на компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway, съобщи Bloomberg.

Вчера Standard & Poor’s намали топ рейтинга на General Electric, който компанията държи от 1956 г.

От Fitch обясняват решението си с рисковете, произтичащи от притежанието на деривативни инструменти и от ролята на Бъфет като главен инвестиционен директор. S&P и Moody’s все още оценяват рейтинга на Berkshire на AАА.

В момента пет щатски компании, които не са от финансовия сектор, включително Microsoft, имат рейтинг AAA от S&P спрямо над 60 компании през 1982 г.

Щатските компании не са единствените, които губят топ рейтинга. На 6 февруари Moody’s намали рейтинга на Toyota Motor на Aa1 от Aaa.

Berkshire се е представяла по-добре от индекса S&P 500 през 38 от 44-те години, в които Бъфет управлява компанията, според годишния доклад на Berkshire за 2008 г. Проницателността на Бъфет при избора му на акции, в които да инвестира, са му спечелили последователи по цял свят и прякора “Оракула от Омаха”.

Акциите на Berkshire обаче са поевтинели с 35 на сто през последните 12 месеца заради опасенията, че инвестициите на Бъфет в деривативни инструменти, които самият той нарича “финансови оръжия за масово унищожение”, ще унищожат печалбата на компанията. Представянето на книжата все пак е по-добро от спада с 43 на сто на S&P 500 за периода.

В съобщението на Fitch се казва, че ролята на Бъфет като главен инвестиционен директор излага компанията на риск, в случай че той не може да изпълнява работата си в даден момент. Инвеститорът е на 78 години.

Според Джеф Матюс, автор на книга за Бъфет и основател на хедж фонда Ram Partners LP, инвеститорите ще обърнат повече внимание на оценката на S&P и Moody’s. “Истински вярващите в Бъфет няма да повярват на Fitch”, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още