fallback

Андора отменя банковата тайна до ноември 2009 г.

Причина за това решение е желанието на Андора да бъде изключена от „черния списък“ на страни, които са „данъчни убежища“

15:19 | 12.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Андора ще отмени принципа на банковата тайна до ноември 2009 г., съобщи днес правителството на княжеството, цитирано от световните агенции.

Причина за това решение е желанието на Андора да бъде изключена от „черния списък“ на страни, които са „данъчни убежища“.

През февруари премиерът Албер Пента Сантолария заяви, че правителство полага значителни усилия, за да излезе от „черния списък“ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), на страните, които не оказват сътрудничество с международните структури при контрола на финансовите потоци.

Лихтенщайн обяви по-рано днес, че признава стандартите на ОИСР в областта на данъчното облагане и прозрачността му, изразявайки готовност да сключи редица двустранни споразумения, чиято цел е да се даде отпор на укриването на приходи и данъчните измами.

Малката алпийска държава, която бе в епицентъра на скандал за укриване на данъци, избухнал през февруари 2008 година, заяви, че е "готова да участва още повече в международните усилия" в борбата срещу данъчните измами, се посочва в изявление на правителството.

„Лихтенщайн признава стандартите, разработени от ОИСР за прозрачността и обмяната на информация за данъчното облагане, и се ангажира да приложи на практика тези стандарти“, се допълва в комюникето на правителството на Лихтенщайн.

Лихтенщайн е една от трите страни, наред с Андора и Монако, които са в „черния списък“ с данъчните убежища, „които не оказват сътрудничество“ в данъчната и съдебната област на ОИСР. До средата на 2009 година ОИСР трябва да актуализира този списък.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още