fallback

Бил Гейтс отново най-богат, милиардерите в света с една трета по-малко

Вследствие на кризата световните милиардери са загубили общо 2 трлн. долара от състоянието си до 2,4 трлн. долара

10:02 | 12.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основателят на Microsoft Бил Гейтс отново стана най-богатият човек в света в класацията на списание Forbes, връщайки си челната позиция от инвеститора Уорън Бъфет, съобщи Ройтерс.

Вследствие на кризата световните милиардери са загубили общо 2 трлн. долара от състоянието си до 2,4 трлн. долара.

Броят на милиардерите в света е намалял с близо една трета до 793 души през изминалата година, като много от отпадналите от „списъка“ са от Русия, Индия и Турция. Това е първата година от 2003 г. насам, в която броят на милиардерите намалява, като досега списъкът не е намалявал толкова много, коментира Луиза Крол, старши редактор на Forbes.

След като миналата година Гейтс беше на трета позиция в класацията на най-богатите, сега си връща титлата с богатство от 40 млрд. долара спрямо 58 млрд. за миналата година. Бъфет остава на второ място състояние от 37 млрд. долара при 62 млрд. долара година по-рано.

Трети е мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим с 35 млрд. долара (60 млрд. година по-рано).

Общо тримата са загубили 68 млрд. долара за годината до 13 февруари.

Ню Йорк е изместил Москва от позицията на града с най-много милиардери с 55 души. Броят на милиардерите в Русия е намалял до 32 от 87 година по-рано. В Турция те са 13 спрямо 35 година по-рано, отчасти заради рязкото обезценяване на турската лира.

Индийският бизнесмен Анил Амбани, чието богатство миналата година се беше увеличило най-силно, тази година пък е загубил най-много - 32 млрд. долара, и от шесто място отива на 34-то със състояние от 10,1 млрд. долара.

Миналата година индийските милиардери са заемали четири от десет първи места в класацията, а сега – едва две. Броят на милиардерите в азиатската страна е намалял над два пъти до 24.

Единственият човек, включен в топ 20 на класацията, който не е загубил пари, е кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, оценката на чието състояние е ревизирана в посока нагоре до 16 млрд. долара от 11,5 млрд. долара, благодарение на покачване на капитализацията на медийната му компания Bloomberg LP. Така сега той е най-богатият човек в Ню Йорк, издигайки се от 65-то място в световната класация до 17-то.

Богатството си са увеличили и инвеститорите Джордж Сорос и Роналд Перелман, както и Джон Полсън, който продава на „късо“ и така се е възползвал от поевтиняването на финансовите акции. Известната телевизионна водеща Опра Уинфри пък се изкачва от 462-а позиция до 234-та.

От списъка на милиардерите отпадат основателят на Facebook Марк Цукерберг, бившият главен изпълнителен директор на AIG Морис Грийнбърг и също бившият шеф на Citigroup Санфърд Уейл.

Алън Станфорд, обвинен в измама на стойност 8 млрд. долара, също отпада от класацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още