fallback

Най-младите милиардери в света загубили близо една трета от богатството си

От класацията на Forbes изпада създателят на социалната мрежа Facebook Марк Цукерберг

16:53 | 11.03.09 г.

Най-младите милиардери в света са загубили близо една трета от богатството си, става ясно от тазгодишната класация на списание Forbes.

Средното нетно богатство на милиардерите на възраст до 40 години е 2,9 млрд. долара, което е спад от 30% спрямо миналата година.

Най-младият милиардер е германският „състезател-ерген“ принц Алберт фон Турн унд Таксис, който на 25-годишна възраст разполага с богатство на стойност около 2,1 млрд. долара. Неговото състояние е намаляло с 10%, защото финансовата криза не е подминала семейния бизнес с имоти и лесовъдство.

Следващите най-млади милиардери са създателите на Google - 35-годишният Сергей Брин и 36-годишният Лари Пейдж, всеки от които има по около 12 млрд. долара, което ги прави най-богати сред младите милиардери. Брин и Пейдж обаче също усещат влиянието на финансовата криза през последната година и богатството им се е стопило с по над 6,5 млрд. долара от миналия март насам.

Друг представител на технологичния сектор, чието състояние намалява, е бившият шеф на Yahoo! Джери Янг. 40-годишният Янг сега има 1,1 млрд. долара, като е загубил над половината си богатство през изминалите 12 месеца.

В списъка от общо 20 милиардери влиза 39-годишният шейх Мансур бин Зайед ал Наян от кралското семейство на Абу Даби, който стана известен с покупката на футболния клуб Манчестър Сити миналата година. Неговото богатство се оценява на 4,9 млрд. долара.

От класацията изпада създателят на социалната мрежа Facebook Марк Цукерберг.

Списанието ще публикува пълния актуализиран списък на най-богатите по-късно днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:28 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още