fallback

Технологичните акции дадоха тласък на американския пазар

Nasdaq скочи със 7,1% и затвори на 1 358 пункта

22:29 | 10.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Технологичният сектор приключи днешната търговия със значителни повишения, давайки импулс за силно рали на борсата, отчасти благодарение на положителните финансови резултати на Texas Instruments Inc., които според някои анализатори са сигнал за дългоочакваното обръщане на низходящия тренд, пише MarketWatch.

Секторът бе положително повлиян и от ръста на Rambus Inc., чиито акции скочиха с 11% след като компанията обяви лицензионно споразумение с Hynix Semiconductor.

Индексът Nasdaq Composite се покачи със 7,1% и затвори на 1 358 пункта. Дори още по-големи повишения отбелязаха индексите Morgan Stanley High Tech 35 и Philadelphia Semiconductor, съответно от 7,7% и 8,1%.

Значителни ръстове отбелязаха големите играчи на сектора, като Intel Corp., чиито акции се покачиха с 10,9%, Advanced Micro Devices Inc. с ръст от 8,4% и Oracle, чиито книжа добавиха 9% към стойността си. Amazon.com и Microsoft Corp. също се повишиха с над 8%.

Печалбите в сектора се отразиха положително и на широкия пазар, който реагира на добрите новини от финансовия сектор. Dow Jones Industrial Average затвори с ръст от 379 пункта.

Citigroup се покачи с 38%, след като изпълнителният директор Викрам Пандит обяви положителни резултати за първите два месеца на годината, след пет поредни тримесечия на загуба. JPMorgan Chase & Co. добави 23%, а Bank of America Corp. - 28%.

Standard & Poor’s 500 изплува от 12-годишно дъно, като се покачи с 6,4% до 719,6 пункта, след като всички 10 индустриални групи се повишиха с повече от 2,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още