fallback

Румъния води предварителни разговори за финансова помощ с МВФ и ЕС

Правителството не уточнява каква сума ще иска, според съветник на централната банка са нужни 10 млрд. евро външно финансиране

17:59 | 10.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Румънското правителство води предварителни разговори в международни финансови институции, сред които Международният валутен фонд (МВФ) и Европейският съюз, за финансова помощ, съобщи Bloomberg, позовавайки се на изявление на финансовото министерство на страната.

Централната банка и финансовото министерство “започнаха предварителни обсъждания с представители на Европейската комисия, на Международния валутен фонд и на други международни финансови институции на макроикономическата рамка и евентуалните финансови нужди”, се казва в електронно писмо на министерството.

Президентът Траян Бъсеску и премиерът Емил Боц заявиха по-рано, че правителството ще търси международно финансиране за подкрепа на дефицита по текущата сметка, тъй като глобалната криза оскъпява международните кредити.

Правителството не уточнява каква сума ще иска. Съветникът на централната банка Еуджен Радулеску заяви миналия месец, че страната се нуждае от 10 млрд. евро външно финансиране.

Унгария, Украйна, Беларус, Латвия и Сърбия вече получиха общо над 35 млрд. долара финансиране за предотвратяване на фалита на страните и като помощ за банките им.

Екип на МВФ ще посети Румъния между 11 и 25 март, за да продължи “текущия икономически диалог” с властите, съобщиха вчера от фонда, уточнявайки, че разговорите ще покриват “евентуална техническа и финансова подкрепа“.

Румънското правителство вече обяви, че ще замрази поне до април заплатите в държавния сектор, ще намали други разходи, ще увеличи някои данъци и други мерки.

Данъчните приходи през първите два месеца на годината са се понижили с около 9 на сто със забавянето на икономическия растеж, по данни на финансовото министерство. През четвъртото тримесечие на миналата година ръстът на БВП се е забавил до 2,9 на сто от 9,2 на сто за третото, а МВФ прогнозира, че страната ще навлезе в рецесия тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още