fallback

Централната банка на Литва отхвърли слуховете за девалвация

Много литовци се втурнаха през последните дни към банките в опит да обърнат парите си в евро, долари или друга чужда валута

22:31 | 09.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Литовските власти увериха населението на страната, че спестяванията им са сигурни, надявайки се да успокои вълнението и паниката от уикенда, свързани със страхове от девалвация на националната валута, предаде Ройтерс.

Много литовци се втурнаха през последните дни към банките в опит да обърнат парите си в евро, долари или друга чужда валута.

Слухове за девалвация е имало и друг път през годините, когато бързото развитие на икономиката предизвикваше ускоряване на инфлацията. В момента, когато страната се сблъсква с рецесия, подобни спекулации се появяват отново, засилвани от изказвания на различни политически фигури. 

Управителят на Литовската централна банка отхвърли възможността за девалвация на литаса, обвързан с еврото в рамките на Европейския валутен механизъм, считан като преходен период към приемането на единната валута. Едно евро в страната струва 3,4528 литаса. 

„Задължени сме да запазим непроменен курса на литаса до приемането на еврото и това и ще направим”, увери гуверньорът на финансовата институция. „Колкото по-малко говорим за това, толкова по-добре”. 

Големият брой валутни операции, за които съобщиха местните медии през уикенда, а впоследствие и в понеделник, последваха думите на депутат, който заяви през миналата седмица, че местната валута е надценена и може да стане обект на девалвация, след като Литва влезе в еврозоната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още