fallback

Петролът на най-високо ниво от два месеца

Цената на суровината завърши търговията в Ню Йорк при ниво над 47 долара за барел в очакване на срещата на ОПЕК

21:29 | 09.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол се повиши в понеделник в Ню Йорк с 3,4% (1,55 долара) до ниво от 47,07 долара за барел с доставка през април. Това е най-високото ниво на затваряне на суровината от 6 януари насам.

Причина за поскъпването станаха спекулации за това, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще вземе решение на предстоящата си среща за ново свиване на производствените квоти. Очаква се ОПЕК да намали квотите на 15 март, когато ще се проведе срещата на организацията във Виена.

Междувременно Китай обяви, че планира да използва част от златно-валутните си резерви, за да закупи повече стратегически суровини като петрол

В Европа пък от Европейския парламент изнесоха доклад, който ще бъде разгледан официално от депутатите във вторник, посочващ, че през 2030 г. зависимостта на ЕС от внос на петрол ще достигне 95%.

В текста се отбелязва още, че добивът на петрол на Европейския съюз и Норвегия през 2007 г. отговаря на 30% от търсенето на вътрешния пазар, като същевременно разходите за добив са се увеличили двойно от 2005 г. насам.

Според европейските депутати е необходимо преминаване към по-устойчиви видове транспорт, които консумират по-малко или въобще не консумират петрол, като железопътен и воден транспорт, както и внедряване на съвременни системи за управление на транспорта, които спомагат за намаляване на закъсненията и отклоненията в сухопътния и въздушния транспорт.

Подчертава се също така, че проектите за нова петролна инфраструктура като тръбопроводите Одеса-Гданск и Констанца-Триест са проекти от първостепенна европейска важност.

Отделя се внимание и на нарастващото морско пиратство, което застрашава транспорта на петрол, и в този контекст се подкрепя провеждането на операция в района на Африканския рог за защита на корабите от нападения на пирати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:32 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още