fallback

Председателят на борда на Credit Suisse освобождава поста си

Килхолц е бил обект на критика заради едновременното си функциониране като председател на Credit Suisse и вицепредседател на Swiss Re

15:27 | 09.03.09 г.

Председателят на борда на Credit Suisse Валтер Килхолц обяви, че ще напусне поста си, за да поеме председателството на Swiss Re, предава Financial Times. 

Ходът е следствие на критиките, че Килхолц, който в момента е вицепредседател на Swiss Re, е бил твърде зает с банката и не се е фокусирал достатъчно върху нарастващите затруднения на застрахователя.

Миналия месец Swiss Re обяви загуба от 864 млн. швейцарски франка (746 млн. долара) за 2008 г. заради масови отписвания и необмислена експанзия във финансовите дейности, след напускането на изпълнителния й директор Жак Егрен.

Килхолц ще замести Петер Форстмозер, швейцарски адвокат и специалист в областта на корпоративното управление, прекарал 19 години в борда на застрахователя, последните девет от тях като негов председател.

Килхолц ще остане в състава на съвета на Credit Suisse, а неговото място в банката ще бъде заето от настоящия вицепредседател Ханс-Улрих Дьорих.

Главният съветник на компанията Урс Ронер ще бъде новия вицепредседател на борда, а бившият шеф на британския финансов регулатор (Financial Services Authority – FSA) Джон Тайнър – нов член на борда.

От Swiss Re казват, че промените ще позволят на борда да се фокусира повече върху намаляване на риска в инвестиционното портфолио и подобряване на капиталовото управление - двете най-сериозни слабости, идентифицирани от анализаторите през последните месеци. През февруари Swiss Re се обърна към Уорън Бъфет за спешна парична инжекция от 3 млрд. швейцарски франка като част от по-мащабна инициатива по набиране на капитал.

Мярката в съчетание със загубата на групата изплаши инвеститорите на Swiss Re и провокира остри критики не само срещу мениджмънта, но и срещу борда, който според швейцарските закони носи отговорност за стратегията на компанията. Най-сериозни обвинения са били отправени срещу Килхолц, за когото се говори, че двете му длъжности са твърде голямо бреме във време на криза.

„Предвид сериозните предизвикателства, пред които сме изправени, реших да се концентрирам изцяло върху председателството на Swiss Re,“ казва Килхолц.

Новият зам.-председател на Swiss Re ще е Матис Кабиалавета, бивш изпълнителен директор на UBS, който е бил принуден да напусне компания в края на 90-те заради сериозни загуби. След службата си в UBS Кабиалавета е започнал наново да гради кариерата си в застрахователния бранш и е смятан за влиятелна фигура в бизнеса в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:49 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още